Syrop klonowy

INFORMACJE OGÓLNE

Naturalny, tradycyjny kanadyjski produkt - nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem i to nie bez powodu. Doceniany za walory smakowe, syrop klonowy jednocześnie charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Wykazuje również silne działanie prozdrowotne, potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie produktem komercyjnym całkowicie naturalnym powstającym bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Pozyskiwany z trzech rodzajów klonu: cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Sok z drzew wydobywa się wczesną wiosną, w okresie roztopów. To najlepszy czas, ponieważ drzewa nie ulegają wtedy nadmiernemu wysuszeniu, a sok smakuje najlepiej. Produkcja syropu klonowego jest kosztowna. Powstaje on z soku klonowego, z którego odparowuje się wodę. Z około 40 litrów soku, powstaje zaledwie 1 litr syropu.

Syrop klonowy butelkuje się w temperaturze 82 st. C. Dzięki temu jest naturalnie zabezpieczony przed rozwojem mikroorganizmów i nie wymaga dodawania konserwantów.

Z roku na rok sprzedaje się go coraz więcej. Również w Polsce rośnie jego popularność. Nic w tym dziwnego. Syrop klonowy doskonale zastępuje cukier, a przede wszystkim jest od niego dużo zdrowszy. Dlatego jako producent syropu klonowego my również oferujemy ten niezwykle ceniony produkt.

Syropu klonowego nie można bowiem nazwać pustymi kaloriami, ze względu na obecne w nim w dużych ilościach przeciwutleniacze korzystne dla zdrowia, a także witaminy i składniki mineralne: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B. Szczególnie istotna jest w nim ilość manganu i witaminy B2 (ryboflawiny). Syrop klonowy jest także dobrym produktem dla alergików uczulonych na miód. 60 ml syropu, czyli ¼ szklanki, pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na mangan, w 37% na ryboflawinę, w 18% na cynk, w 7% na magnez, a w 5% na wapń i potas. Zjedzenie takiej ilości syropu klonowego dostarcza 216 kcal, czyli stosunek wartości zdrowotnych do kalorii wypada całkiem nieźle, jak na substancję słodzącą. Nie możemy zapominać, że syrop klonowy to także bardzo dobre źródło związków fenolowych, należących do grupy przeciwutleniaczy.

Syrop klonowy jest dobrze przebadany pod względem zawartości antyoksydantów. W licznych badaniach nad tym produktem wykryto kilkadziesiąt związków o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one działanie ochronne na komórki człowieka i pomagają zapobiegać chorobom wywołanym przez wolne rodniki, takie jak nowotwory, czy cukrzyca typu II.

PROPOZYCJE ZASTOSOWAŃ

Idealnie nadaje się do polewania naleśników, bądź popularnych w Kanadzie i USA pancakes. Stanowi również smaczny dodatek do gofrów i tostów francuskich. Syrop bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego można nim słodzić ciepłe napoje, drinki i koktajle. Sprawdza się także jako marynata do mięs.

Można go również zastosować do różnego rodzaju wypieków zastępując cukier.

W celu zastąpienia cukru syropem klonowym warto zastosować się do poniższych wskazówek :

  • zamiast 1 miarki cukru użyj 3/4 miarki syropu klonowego
  • odpowiednio zmniejsz ilość innego płynu dodawanego do danego wypieku
  • dodaj ¼ łyżeczki sody na 1 szklankę syropu klonowego dodawanego do wypieku
  • temperaturę pieczenia zmniejsz o kilka stopni
Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.