Syrop klonowy

INFORMACJE OGÓLNE

Jest to tradycyjny kanadyjski produkt, nie bez przyczyny nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz docenianych walorów smakowych, charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Wykazuje również działanie prozdrowotne, potwierdzone w licznych badaniach naukowych.

Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie produktem komercyjnym całkowicie naturalnym powstającym bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Pozyskiwany jest z trzech rodzajów klonu: cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Pozyskiwanie soku z drzew odbywa się wczesną wiosną, w okresie roztopów. To najlepszy czas, ponieważ drzewa nie ulegają wtedy nadmiernemu wysuszeniu, a sok smakuje najlepiej. Produkcja syropu klonowego jest droga. Powstaje on z soku klonowego, z którego odparowuje się wodę. Z ok 40 litrów soku, powstaje zaledwie 1 litr syropu.

Syrop klonowy butelkuje się w temperaturze 82 st. C. Dzięki temu jest naturalnie zabezpieczony przed rozwojem mikroorganizmów i nie wymaga dodawania konserwantów.

Z roku na rok sprzedaje się go coraz więcej. Również w Polsce rośnie jego popularność. Nic w tym dziwnego. Syrop klonowy doskonale zastępuje cukier, a przede wszystkim jest od niego dużo zdrowszy.

Syropu klonowego nie nazwiemy pustymi kaloriami, ze względu na obecne w nim w dużych ilościach przeciwutleniacze korzystne dla zdrowia, a także witaminy i składniki mineralne: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B. Szczególnie istotna jest w nim ilość manganu i witaminy B2 (ryboflawiny). Syrop klonowy jest także dobrym produktem dla alergików uczulonych na miód. 60 ml syropu, czyli ¼ szklanki, pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na mangan, w 37% na ryboflawinę, w 18% na cynk, w 7% na magnez, a w 5% na wapń i potas. Zjedzenie takiej ilości syropu klonowego dostarcza 216 kcal, czyli stosunek wartości zdrowotnych do kalorii wypada całkiem nieźle, jak na substancję słodzącą. Nie możemy zapominać, że syrop klonowy to także bardzo dobre źródło związków fenolowych, należących do grupy przeciwutleniaczy.

Syrop klonowy jest dobrze przebadany pod względem zawartości antyoksydantów. W licznych badaniach nad tym produktem wykryto kilkadziesiąt związków o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one działanie ochronne na komórki człowieka i pomagają zapobiegać chorobom wywołanym przez wolne rodniki, takie jak nowotwory, czy cukrzyca typu II.

PROPOZYCJE ZASTOSOWAŃ

Najpopularniejszym zastosowaniem syropu klonowego jest polewanie nim naleśników, bądź tradycyjnych w Kanadzie i USA pancakes, przypominających nasze racuchy. Jest również smaczną polewą do gofrów i tostów francuskich. Syrop bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego można nim słodzić ciepłe napoje, drinki i koktajle. Sprawdza się także jako marynata do mięs.

Można go również zastosować do różnego rodzaju wypieków zastępując cukier.

W celu zastąpienia cukru syropem klonowym warto zastosować się do poniższych wskazówek :

  • zamiast 1 miarki cukru użyj 3/4 miarki syropu klonowego
  • odpowiednio zmniejsz ilość innego płynu dodawanego do danego wypieku
  • dodaj ¼ łyżeczki sody na 1 szklankę syropu klonowego dodawanego do wypieku
  • temperaturę pieczenia zmniejsz o kilka stopni
Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.