Miód spadziowy

Miód spadziowy - Pozyskiwany jest z tak zwanej spadzi liściastej lub spadzi iglastej. W odróżnieniu od miódów nektarowych nie powstaje z nektaru kiwatów. Miód spadziowy iglasty pozyskiwany jest przede wszystkim z modrzewia, jodły, sosny oraz świerku. Ma ciemną, charakterystyczną barwę. Miód spadziowy liściasty ma znacznie jaśniejszą barwę i jest pozyskiwany głównie z lipy, ale występują również rodzaje uzyskane z brzozy, buku czy klonu. Sposób jego produkcji jest zaskakujący, jednak efekt niepowtarzalny! Miód spadziowy ma specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu, stanowi jednak doskonałe lekarstwo przy schorzeniach dróg oddechowych.

Właściwości miodu spadziowego:

Miód spadziowy posiada właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych, stanach zmniejszonej odporności. Miód spadziowy podawany jest również w leczeniu skóry, chorób reumatycznych i układu nerwowego.

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.