Miód lipowy

Miód lipowy odznacza się wyrazistym zapachem kwiatów lipy, a także specyficznym smakiem słodkim, a niekiedy lekko gorzkawym. Jego smak uznawany jest przez wiele osób za najlepszy spośród wszystkich rodzajów miodu. To właśnie ten rodzaj miodu zwykł być stosowany w leczeniu przeziębień i grypy i podawany z mlekiem i czosnkiem przez nasze babcie. Doskonale wpływa na nasze drogi oddechowe, działając także przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Miód lipowy polecany jest również w leczeniu nerwic. Przy dłuższym stosowaniu miód lipowy ogranicza ryzyko chorób układu krwionośnego, chorób serca oraz krążenia.

Właściwości miodu lipowego:

Kwiaty lipy zawierają olejki eteryczne, dzięki czemu miód lipowy wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne oraz obniżające ciśnienie krwi. Jest stosowany w leczeniu przeziębień, anginy, zatok oraz zapalenia oskrzeli. Dzięki aktywności antybiotycznej miód lipowy jest stosowany także w leczeniu chorób dróg moczowych, schorzeń reumatycznych oraz nerwic.

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.