Miody pachnące łąką i lasem

Różnorodność miodów sprawia, że każda ich degustacja to zawsze nowe doświadczenie dla smakoszy złotego produktu. Producent miodu zamieszczając etykietę na słoiku, informuje nas, jakie bogactwo jest ukryte w słodkim nektarze. Rodzaj miodu można rozpoznać przede wszystkim po zapachu, smaku, konsystencji i kolorze.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy niesie w sobie aromat i smak z całej łąki kwiatów, krzewów, drzew, a także jeżyn i malin. Jest to najbardziej popularny typ miodu. Rozpoznać go można po jasnożółtej barwie lub intensywnie brązowej. W przypadku miodu wielokwiatowego smak jest wyjątkowo zróżnicowany. Zależy to od tego, o jakiej porze roku pszczoły zbierały nektar z kwiatów. Jeśli wczesną wiosną, to będzie to smak szczególnie słodki, kolor jasny, a jeśli jesienią, to będzie mniej słodki, a kolor o wiele ciemniejszy.

Miód spadziowy

Miód spadziowy zawiera w sobie zapach leśnych drzew. Jego podstawą jest spadź, którą tworzą owady wysysające roślinne soki z leśnych drzew iglastych lub liściastych. Jeśli z liściastych, to na pewno będą to takie rodzaje, jak: lipa, dąb, klon. Zaletą tej odmiany spadzi jest skuteczne działanie antybiotyczne. Kolor miodu spadziowego to złocisty brąz wpadający w leśną zieleń. Smak z pewnością zachwyci koneserów miodu. Można go opisać jako mocno słodki, czasami gorzkawy o korzennym, żywicznym zapachu.

Miód akacjowy

Miód akacjowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów akacji na przełomie maja i czerwca. Jego wyjątkowo słodki smak i aromat sprawiają, że jest jednym z najpopularniejszych złotych środków spożywczych znanych jako dodatek do napojów, deserów i pieczywa – potraw tak bardzo lubianych przez dzieci. Kolor miodu akacjowego jest zróżnicowany: od bezbarwnego po prawdziwie złocisty. Miód akacjowy łatwo można rozpoznać po płynnej konsystencji oraz cudownie delikatnym zapachu kwiatu akacji.

Miód lipowy

Liściasta lipa o małych, żółto-białych i słodko pachnących kwiatach to jedno z najbardziej ulubionych drzew pracowitych pszczół. Barwa miodu lipowego jest jasnożółta lub wpada w tonację ciemnego bursztynu. Zapach niezwykle świeży i opisywany przez producentów miodu jako wyjątkowo słodki, balsamiczny, miętowy, czasami o posmaku tymianku i lekkiej goryczki. Miód lipowy to cudowny lek na dobry sen, dla tych, którzy cierpią na bezsenność. To także cudowna receptura stosowana w połączeniu z herbatą lub mlekiem w leczeniu kaszlu, przeziębienia i zapalenia oskrzeli.

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.